Pelawat Blog

Resepi/ Recepe

Updated 9/11/2013      Cara Buat kek Coklat Alfarid - 
                              Baking Choc Cake Alfarid on youtube
Choc Moist Cake
Bahan2/ Ingredients

300 g  Gula Perang Halus/ Brown Sugar (260g Jika manis/if too sweet)
200g   Pure butter
3         Telur/Eggs
11/2 Tbsp      Vanilla / Vanilla Essence
1 cwn/cup      Susu Segar/Fresh Milk
250g   Tepung Naik sendiri ayak bersama serbuk koko/Self Raising Flour sift with cocoa powder
50g  Serbuk koko/cocoa powder

Cara2/Methods:
Tips: Panaskan oven 30 min sebelum/ Heat up oven 30 min.before hand
          Temp.: 170celcius

1. Kacau gula dan Butter hingga gebu shj tidak kembang / Blend well butter n  b.sugar until soft n a change of color but not xtra pluffy.

2. Masukkan dan pukul perlahan2 telur satu persatu/ Add in eggs one at a time n beat gently  

3. Masukkan Vanilla/ Pour in Vanilla

4. Masukkan Tepung sedikit dan diselang dengan sedikit susu setiap kali, kacau perlahan2 ,ulangkan sehingga habis tepung dan diakhiri dengan susu./ Fold in Flour a little at a time followed by small amount of milk, repeat process and end with milk.

5. Hasilkan adunan yang halus./ You should get a smooth texture.

6. Sapukan butter dalam tin dan alaskan dengan kertas minyak dan sapukan butter ke atas kertas. Tuangkan adunan. Masak selama 40 min. / Brush a bit of butter in a baking tin, lay in a piece of tracing paper n brush some butter on it. Pour in the ingredients and bake for 40min approx.

7. Cucuk dengan lidi. Kek sudah masak jika lidi tidak melekit ./Use a skewer n just put through the cake. Your cake is done if it comes out smoothly n not sticky.

Sejukkan kek, sedap dimakan dengan choc cair untuk topping/Cool down cake serve with melting choc as topping

Choc Toppings
Guna cara double boil. Jerangkan air dalam periuk dan tenggekkan satu mangkuk lain untuk masak coklat.
300g Cooking Choc
1/2 cup susu cair/ Fresh milk
3 tbsp tepung jagung/corn flour (campurkan dan kacaukan dgn air sedikit/ stir with a little water)
3 tbsp Butter

1. Panaskan susu di dalam mangkuk yang ditenggekkan tadi.
2. Masukkan  coklat yang sudah dihiris2 kecil.
3. Kacaukan sampai cair.
4. Masukkan tepung jagung dan kacau cepat2 sampai berkilat.
5. Masukkan butter dan kacau.
5. Angkat dari jerangan dan teruskan mengacau sehingga coklat sejuk sedikit.
6. Tuangkan keatas kek.